• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
MAKARON BUCATINI ALL’AMATRICIANA

MAKARON BUCATINI ALL’AMATRICIANA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 35 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 porcje:

  • 320 g makaronu Bucatini Barilla lub Spaghetti n. 5
  • 1 świeża, pikantna papryczka
  • trochę oliwy z oliwek extra vergine
  • 100 g guanciale, czyli podgardla wieprzowego
  • 350 g pomidorów pelati Mutti
  • 50 g białego, wytrawnego wina
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 60-70 g sera Pecorino romano DOP

MAKARON BUCATINI ALL’AMATRICIANA

PRZYGOTOWANIE

Kroimy papryczkę w bardzo drobne paski. Następnie odcinamy twarde części z boczku i kroimy go w cienkie plastry a potem w około 0,5 cm paski. Na nieprzywierającej patelni umieszczamy bardzo niewiele oliwy i wrzucamy pokrojone mięso. Mieszamy dokładnie od czasu do czasu – tłuszcz z podgardla wieprzowego powinien stać się przezroczysty.  Dolewamy wino i zostawiamy do odparowania kontynuując gotowanie. Dodajemy papryczkę. Kiedy wino odparuje zdejmujemy z ognia nasz guanciale, odcedzamy i wkładamy go do miski. Trzymamy z boku – w cieple.

Pomidory pelati kroimy w połówki i jeśli są – usuwamy nasionka. Wrzucamy je na patelnię, na której smażyliśmy guanciale dopóki nie wchłoną pozostałego sosu, który został na patelni. Gotujemy pomidory, aż się rozpadną.

W tym momencie napełniamy garnek do pełna i kiedy woda się zagotuje, dodajemy sól. Wrzucamy makaron i gotujemy go al dente, a następnie wrzucamy bezpośrednio na patelnię z pomidorami – dodając także guanciale, które trzymaliśmy do tej pory z boku. Składniki precyzyjnie mieszamy. W tym momencie ścieramy na makaron ser pecorino i przyprawiamy całość pieprzem. 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra