MAKARON BUCATINI ALL’AMATRICIANA
PRZYGOTOWANIE
Kroimy papryczkę w bardzo drobne paski. Następnie odcinamy twarde części z boczku i kroimy go w cienkie plastry a potem w około 0,5 cm paski. Na nieprzywierającej patelni umieszczamy bardzo niewiele oliwy i wrzucamy pokrojone mięso. Mieszamy dokładnie od czasu do czasu – tłuszcz z podgardla wieprzowego powinien stać się przezroczysty. Dolewamy wino i zostawiamy do odparowania kontynuując gotowanie. Dodajemy papryczkę. Kiedy wino odparuje zdejmujemy z ognia nasz guanciale, odcedzamy i wkładamy go do miski. Trzymamy z boku – w cieple.
Pomidory pelati kroimy w połówki i jeśli są – usuwamy nasionka. Wrzucamy je na patelnię, na której smażyliśmy guanciale dopóki nie wchłoną pozostałego sosu, który został na patelni. Gotujemy pomidory, aż się rozpadną.
W tym momencie napełniamy garnek do pełna i kiedy woda się zagotuje, dodajemy sól. Wrzucamy makaron i gotujemy go al dente, a następnie wrzucamy bezpośrednio na patelnię z pomidorami – dodając także guanciale, które trzymaliśmy do tej pory z boku. Składniki precyzyjnie mieszamy. W tym momencie ścieramy na makaron ser pecorino i przyprawiamy całość pieprzem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.