MAKARON CACIO E PEPE
PRZYGOTOWANIE
Gotujemy wodę, ale jej nie solimy (ser pecorino jest dostatecznie słony, nie potrzeba więcej soli). Wrzucamy makaron do wrzącej wody. Po kilku sekundach w wodzie będzie już widać wypuszczoną przez makaron skrobię. W tym momencie odlewamy prawie całą wodę z garnka, przelewając ją do drugiego garnka, który stawiamy na ogniu obok.
Teraz gotujemy makaron, tak, jak byśmy gotowali risotto. Mieszamy ciągle makaron, dodając odrobinę wody kiedy jest to potrzebne (biorąc ją z drugiego garnka).
Po zakończeniu gotowania (najlepiej, gdyby makaron był al dente) dodajemy, ciągle mieszając, starty ser pecorino i dużą dawkę świeżo zmielonego pieprzu. Kiedy pecorino całkowicie się rozpuści, przekładamy na talerze i serwujemy, posypując makaron kolejną porcją pieprzu.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.