MAKARON LINGUINE Z OKŁADNICZKAMI
W dużym garnku napełnionym osoloną wodą (na każde 2 litry wody – łyżka soli) namaczamy okładniczki przez co najmniej noc lub nawet więcej, jeśli możemy. Wyjmujemy okładniczki z garnka lub pojemnika, w którym je moczyliśmy, płuczemy pod bieżącą wodą i usuwamy ciemne części mięczaka, wrzucamy je na patelnię, dodajemy ząbek czosnku i pół szklanki białego wina. Zwiększamy ogień na 3 lub 4 minuty aby otworzyć muszle. Nie przekraczamy tego czasu, w przeciwnym razie okładniczki stwardnieją.
Odkładamy na bok kilka, które mają całą muszlę – będą służyć jako dekoracja. Następnie bierzemy sos, który utworzył się na patelni i przesączamy go do pojemnika za pomocą gazy umieszczonej na sicie.
Napełniamy garnek dużą ilością osolonej wody, w której ugotujemy linguine. W międzyczasie na dużej patelni smażymy na oliwie czosnek i chili na oliwie przez kilka minut i dodajemy resztę wina oraz połówki pomidorków ciliegini Mutti.
Odcedzamy makaron 2 minuty wcześniej niż powinno się skończyć jego gotowanie i dodajemy do patelni, na której smażyliśmy czosnek, chili i pomidorki. Gotowanie makaronu „dokończy się” na patelni wraz z sosem, okładniczkami i pomidorami. Stopniowo dodajemy wcześniej przefiltrowany płyn z gotowania, aby nasz makaron był „kremowy”.
Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.