• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
MAKARON LINGUINE Z OKŁADNICZKAMI

MAKARON LINGUINE Z OKŁADNICZKAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 25 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg okładniczek
  • 320 g makaronu linguine
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 papryczka peperoncino
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka drobnej soli
  • 300 g pomidorków ciliegini Mutti

MAKARON LINGUINE Z OKŁADNICZKAMI

W dużym garnku napełnionym osoloną wodą (na każde 2 litry wody – łyżka soli) namaczamy okładniczki przez co najmniej noc lub nawet więcej, jeśli możemy. Wyjmujemy okładniczki  z garnka lub pojemnika, w którym je moczyliśmy, płuczemy pod bieżącą wodą i usuwamy ciemne części mięczaka, wrzucamy je na patelnię, dodajemy ząbek czosnku i pół szklanki białego wina. Zwiększamy ogień na 3 lub 4 minuty aby otworzyć muszle. Nie przekraczamy tego czasu, w przeciwnym razie okładniczki stwardnieją.

Odkładamy na bok kilka, które mają całą muszlę – będą służyć jako dekoracja. Następnie bierzemy sos, który utworzył się na patelni i przesączamy go do pojemnika za pomocą gazy umieszczonej na sicie.

Napełniamy garnek dużą ilością osolonej wody, w której ugotujemy linguine. W międzyczasie na dużej patelni smażymy na oliwie czosnek i chili na oliwie przez kilka minut i dodajemy resztę wina oraz połówki pomidorków ciliegini Mutti.

Odcedzamy makaron  2 minuty wcześniej niż powinno się skończyć jego gotowanie i dodajemy do patelni, na której smażyliśmy czosnek, chili i pomidorki. Gotowanie makaronu „dokończy się” na patelni wraz z sosem, okładniczkami i pomidorami. Stopniowo dodajemy wcześniej przefiltrowany płyn z gotowania, aby nasz makaron był „kremowy”.

Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i podajemy.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra