Sposób przygotowania makaronu:
Z mąki usypujemy kopiec, sypiemy szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto aż do otrzymania gładkiej i miękkiej masy. Zostawiamy na 10 minut, zawiniętą w folię spożywczą. Później, rozwijamy ciasto na grubość 2 mm. Po rozłożeniu wycinamy paski o szerokości około 1,5 cm. Zwilżamy palce i przetaczamy ciasto między dwoma dłońmi, a następnie rozdzielamy je na długość 8-10 cm. Układamy otrzymane strozzapreti na posypanych mąką tacach.
Sposób przygotowania sosu:
Kroimy posiekaną cebulę i cały czosnek, wrzucamy na patelnię. Dodajemy ziemniaki i cukinię pokrojone na małe kawałki. Kiedy cebula i czosnek lekko zbrązowieją, dodajemy sól i pieprz, zalewamy niewielką ilością bulionu. Kiedy warzywa będą się wydawały ugotowane, wlewamy resztę naszego bulionu, dodajemy szczyptę pieprzu, gałkę i wszystko blendujemy do otrzymania kremu.
Następnie do blendera wrzucamy orzechy, ząbek czosnku (malutki) , oliwę i pół ilości sera Pecorino i blendujemy (jeśli potrzeba dodajemy kroplę wody).
Kompozycja dania
Gotujemy strozzapreti w pełnym garnku osolonej wody, po czym wrzucamy na patelnię z kremem cukiniowym i orzechami. Dobrze mieszamy, następnie wkładamy na talerze i każdą porcję posypujemy startym Pecorino, chrupiącą cebulką i posiekanym szczypiorkiem.