• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

MAKARON STROZZAPRETI Z KREMEM Z CUKINII, CHRUPIĄCĄ CEBULKĄ, SZCZYPIORKIEM, PECORINO ROMANO I PESTO Z ORZECHÓW MAKADAMIA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na makaron (dla 4 osób):

  • 400 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody

Składniki na sos:

  • 2 cukinie
  • 2 ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g orzechów makadamia Bakalland
  • 1 gałązka szczypiorku
  • oliwy z oliwek extra vergine
  • 100 g Pecorino Romano DOP
  • chrupiąca kruszonka cebulowa
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej

Sposób przygotowania makaronu:

Z mąki usypujemy kopiec, sypiemy szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto aż do otrzymania gładkiej i miękkiej masy. Zostawiamy na 10 minut, zawiniętą w folię spożywczą. Później, rozwijamy ciasto na grubość 2 mm. Po rozłożeniu wycinamy paski o szerokości około 1,5 cm. Zwilżamy palce i przetaczamy ciasto między dwoma dłońmi, a następnie rozdzielamy je na długość 8-10 cm. Układamy otrzymane strozzapreti na posypanych mąką tacach.

Sposób przygotowania sosu:

Kroimy posiekaną cebulę i cały czosnek, wrzucamy na patelnię. Dodajemy ziemniaki i cukinię pokrojone na małe kawałki. Kiedy cebula i czosnek lekko zbrązowieją, dodajemy sól i pieprz, zalewamy niewielką ilością bulionu. Kiedy warzywa będą się wydawały ugotowane, wlewamy resztę naszego bulionu, dodajemy szczyptę pieprzu, gałkę i wszystko blendujemy do otrzymania kremu.

Następnie do blendera wrzucamy orzechy, ząbek czosnku (malutki) , oliwę i pół ilości sera Pecorino i blendujemy (jeśli potrzeba dodajemy kroplę wody).

Kompozycja dania

Gotujemy strozzapreti w pełnym garnku osolonej wody, po czym wrzucamy na patelnię z kremem cukiniowym i orzechami. Dobrze mieszamy, następnie wkładamy na talerze i każdą porcję posypujemy startym Pecorino, chrupiącą cebulką i posiekanym szczypiorkiem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra