• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

MAŁE FOCACCIE Z CEBULKĄ I SALAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na około 20 małych focacci:

  • 500 g mąki 0
  • 500 g pełnoziarnistej mąki
  • 650 g wody
  • 6 g suchych drożdży
  • 20 g suszonej cebuli (lub suszonych pomidorów)
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 60 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 30 g soli

Na wierzch:

  • 20 plasterków salami piccante
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól morska

Sposób przygotowania

Łączymy mąkę, cebulę, drożdże i wodę, a kiedy mąka wchłonie wodę dodajemy oliwę i sól. Wyrabiamy energicznie ciasto, a następnie formujemy klasyczną kulę, wkładamy ją do miski i przykrywamy folią. Zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie koniecznie dzielimy ciasto na 100-gramowe kule i zostawiamy do odpoczynku na 40 minut na przykrytej folią blasze. 

Przygotowujemy emulsję z: wody, oliwy w proporcji 1/3 wody na 2/3 oliwy i dodajemy pokrojone igiełki rozmarynu. 

Przenosimy focaccie na blachę i palcami – stukając jak podczas gry na fortepianie i tworząc w ten sposób  dołeczki, następnie dodajemy powstałą emulsję i odrobinę soli.

Wkładamy focaccie do rozgrzanego na 200°C piekarnika (z termoobiegiem) aż do momentu, kiedy będą złote. Wyjmujemy i układamy salami piccante. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra