MAŁŻE Z AKSAMITNYM KREMEM WARZYWNYM
PRZYGOTOWANIE
Ostrożnie oczyszczamy małże. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy małże, sól, pieprz, kolendrę, nieobrany czosnek, gotujemy, aż wszystkie małże się otworzą. Jeśli jakieś się nie otworzą – wyrzucamy.
W międzyczasie ubijamy jajka ze startym Pecorino, solą, pieprzem i skórką z 1 limonki, a następnie dodajemy małże bez muszelek (teraz już schłodzone) i obtaczamy je raz w kaszy.
Smażymy panierowane małże w oleju do smażenia przez kilka minut, w temperaturze 170°C/180°C, aż będą złotobrązowe. Na końcu przyprawiamy sól i pieprz do smaku.
Myjemy roszponkę, miętę i rukolę, zanurzamy je w zimnej wodzie oraz lodzie na kilka minut. Odcedzamy je dokładnie mieszamy je z gotowanymi ziemniakami, cukinią i oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Podajemy począwszy od ułożenia warstwy mieszanych liści na talerzu, a następnie w środku układamy małże z kawiorem, skórką z limonki i cząbrem.
Na koniec dekorujemy jadalnymi kwiatami i odrobiną oliwy.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.