Polecamy zakup produktów Mutti w sklepie Develey.
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewany na 180 st C. W międzyczasie w moździerzu ubijamy kumin, kolendrę i pieprz. Potem wrzucamy je do miski i mieszamy z imbirem, kurkumą i szczyptą soli. Mięso mieszamy z przyprawami i odstawiamy.
W dużym garnku na średnim ogniu podgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojony czosnek, pokrojoną cebulę, gałęzie kolendry, szczyptę soli i gotujemy przez 10 min. Podnosimy ogień i wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Dodajemy pomidory i laskę cynamonu. Następnie dodajemy wodę do momentu, aż całkowicie przykryje mięso. Przykrywamy garnek pokrywką i całość gotujemy na małym ogniu przez 40 min. Po 30 min dodajemy cieciorkę.
W międzyczasie formujemy pulpety.
W moździerzu ubijamy czosnek z grubą solą, konsystencją powinny przypominać pastę. Dodajemy nasiona kopru i kontynuujemy ubijanie w moździerzu. Pastę przekładamy do miski, dodajemy paprykę, mielone mięso i pokrojone liście kolendry. Dokładnie mieszamy i formujemy 16 małych pulpetów. Wkładamy je na chwilę do lodówki żeby były bardziej zwarte.
Mieszamy bułkę tartą z harrisa i oliwą. Nagrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z harrisą i obsmażamy pulpety, aż lekko zbrązowieją.
Do cieciorki dodajemy sok z 1 cytryny. Następnie do środka dodajemy pulpety i bardzo delikatnie mieszamy. Jeżeli konsystencja jest zbyt sucha dodajemy wodę. Mieszamy.
Posypujemy bułką tartą, harrisą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Wkładamy do piekarnika na 20 min i podpiekamy.