• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Marokańskie cassolette z harissą, ciecierzycą i kuminem

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki

  • 500 jagnięciny pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • mielony imbir
  • ½ łyżki kurkumy
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 cebula cienko pokrojona
  • 3 ząbki czosnku cienko pokrojone
  • 0,5 pęczka kolendry + osobno gałęzie
  • pulpa pomidorowa Mutti
  • 1 laska cynamonu
  • 1 kg ugotowanej ciecierzycy
  • sól

Pulpeciki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 500 g mielonej jagnięciny

Panierka

  • 175 g bulki tartej
  • 2 łyżki harissy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

Dodatkowo

  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sok z cytryny
  • harrisa

Polecamy zakup produktów Mutti w sklepie Develey.

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzewany na 180 st C. W międzyczasie w moździerzu ubijamy kumin, kolendrę i pieprz. Potem wrzucamy je do miski i mieszamy z imbirem, kurkumą i szczyptą soli. Mięso mieszamy z przyprawami i odstawiamy.

W dużym garnku na średnim ogniu podgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojony czosnek, pokrojoną cebulę, gałęzie kolendry, szczyptę soli i gotujemy przez 10 min. Podnosimy ogień i wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Dodajemy pomidory i laskę cynamonu. Następnie dodajemy wodę do momentu, aż całkowicie przykryje mięso. Przykrywamy garnek pokrywką i całość gotujemy na małym ogniu przez 40 min. Po 30 min dodajemy cieciorkę.

W międzyczasie formujemy pulpety.

W moździerzu ubijamy czosnek z grubą solą, konsystencją powinny przypominać pastę. Dodajemy nasiona kopru i kontynuujemy ubijanie w moździerzu. Pastę przekładamy do miski, dodajemy paprykę, mielone mięso i pokrojone liście kolendry. Dokładnie mieszamy i formujemy 16 małych pulpetów. Wkładamy je na chwilę do lodówki żeby były bardziej zwarte.

Mieszamy bułkę tartą z harrisa i oliwą. Nagrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z harrisą i obsmażamy pulpety, aż lekko zbrązowieją.

Do cieciorki dodajemy sok z 1 cytryny. Następnie do środka dodajemy pulpety i bardzo delikatnie mieszamy. Jeżeli konsystencja jest zbyt sucha dodajemy wodę. Mieszamy.

Posypujemy bułką tartą,  harrisą i skrapiamy sokiem z cytryny.

Wkładamy do piekarnika na 20 min i podpiekamy.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra