Sposób przygotowania:
Jajka
Do rondla wlewamy oliwę, dodajemy warzywa i przyprawy, potem wodę i gotujemy przez 15 minut, studzimy. Następnie wyjmujemy jajka z lodówki, w oddzielnym rondlu podgrzewamy litr wody z octem, jak tylko dojdzie do wrzenia (temperatura nie może przekraczać 100°); jajko rozbijamy w filiżance, a widelcem lub małą trzepaczką robimy wir i następnie wlewamy do niego jajko i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Odcedzamy, umieszczamy w pojemniku z zimną wodą, aby zatrzymać gotowanie. Wkładamy jajka do marynaty i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 24 godziny.
Marmolada z cebuli
Kroimy bekon w plastry. Podgrzewamy nieprzywierającą patelnię i wrzucamy stopniowo bekon. Rumienimy aż do momentu, kiedy będzie chrupiący. Zdejmujemy z patelni, pozostawiając łyżkę tłuszczu do gotowania i jeśli to konieczne, umieszczamy bekon na arkuszu chłonnego papieru, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Teraz wrzucamy na patelnię posiekane szalotki, szczypiorek i gotujemy, aż staną się szkliste. Dodajemy paprykę, mieszamy, a następnie dodajemy syrop klonowy i ponownie mieszamy. Dodajemy piwo, gotujemy. Na koniec dodajemy boczek, gotujemy wszystko przez około 15 minut, aż mieszanina się skarmelizuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 30 minut. Umieszczamy następnie w blenderze, miksujemy do pożądanej konsystencji. Umieszczamy w sterylnym słoiku i trzymamy przez miesiąc.
Focaccia:
Drewnianą łyżką mieszamy z misce mąkę i proszek do pieczenia. Powoli dodajemy wodę, dalej mieszamy nie martwiąc się ewentualnymi grudkami. Dodajemy sól, oliwę i zagniatamy rękoma przez około 20 minut, po czym odkładamy na kilka godzin. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto na posypany mąką blat, rozwałkowujemy na czworokąt, który 3 razy składamy; obracamy ciasto o 90 stopni i całość procesu powtarzamy 3-4 razy. Wkładamy ciasto na 24 godziny do lodówki zawijając je wcześniej w przezroczystą folię. Po wyjęciu delikatnie wykładamy ciasto na stół i dzielimy je na 4 równe części, używając łopatki aby dokładnie je rozdzielić (nie rozdzieramy go rękoma!) Bardzo delikatnie je rozgniatamy klepiąc opuszkami palców; wykładamy na posmarowaną olejem formę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230’C w termoobiegu przez 20 minut.