• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
jajka z marmolada z cebuli przepis

MARYNOWANE JAJKA Z MARMOLADĄ Z CZERWONEJ CEBULI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 12 jajek
  • woda i ocet (na 1 litr wody 100 ml octu – zawsze 10%)

Marynata:

  • 350 g zrumienionej cebuli
  • 300 g selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 10 listków szałwi
  • jałowiec
  • pieprz ziarnisty
  • 250 ml wody
  • 250 ml białego octu winnego
  • 0,3 l białego wina
  • sól, cukier
  • oliwa z oliwek extra vergine

Marmolada:

  • 300 g bekonu
  • 2 czerwone cebule + 100 g posiekanej szalotki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 0,2 l piwa

Focaccia:

  • 1 kg mąki 00
  • 0,7 l wody
  • 0,1 l oliwy z oliwek extra vergine
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 18 g soli

Sposób przygotowania:

Jajka

Do rondla wlewamy oliwę, dodajemy warzywa i przyprawy, potem wodę i gotujemy przez 15 minut, studzimy. Następnie wyjmujemy jajka z lodówki, w oddzielnym rondlu podgrzewamy litr wody z octem, jak tylko dojdzie do wrzenia (temperatura nie może przekraczać 100°); jajko rozbijamy w filiżance, a widelcem lub małą trzepaczką robimy wir i  następnie wlewamy do niego jajko i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Odcedzamy, umieszczamy w pojemniku z zimną wodą, aby zatrzymać gotowanie. Wkładamy jajka do marynaty i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 24 godziny.

Marmolada z cebuli

Kroimy bekon w plastry. Podgrzewamy nieprzywierającą patelnię i wrzucamy stopniowo bekon. Rumienimy aż do momentu, kiedy będzie chrupiący. Zdejmujemy z patelni, pozostawiając łyżkę tłuszczu do gotowania i jeśli to konieczne, umieszczamy bekon na arkuszu chłonnego papieru, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Teraz wrzucamy na patelnię posiekane szalotki, szczypiorek i gotujemy, aż staną się szkliste. Dodajemy paprykę, mieszamy, a następnie dodajemy syrop klonowy i ponownie mieszamy. Dodajemy piwo, gotujemy. Na koniec dodajemy boczek, gotujemy wszystko przez około 15 minut, aż mieszanina się skarmelizuje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 30 minut. Umieszczamy następnie w blenderze, miksujemy do pożądanej konsystencji. Umieszczamy w sterylnym słoiku i trzymamy przez miesiąc.

Focaccia:

Drewnianą łyżką mieszamy z misce mąkę i proszek do pieczenia. Powoli dodajemy wodę, dalej mieszamy nie martwiąc się ewentualnymi grudkami. Dodajemy sól, oliwę i zagniatamy rękoma przez około 20 minut, po czym odkładamy na kilka godzin. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto na posypany mąką blat, rozwałkowujemy na czworokąt, który 3 razy składamy; obracamy ciasto o 90 stopni i całość procesu powtarzamy 3-4 razy. Wkładamy ciasto na 24 godziny do lodówki zawijając je wcześniej w przezroczystą folię. Po wyjęciu delikatnie wykładamy ciasto na stół i dzielimy je na 4 równe części, używając łopatki aby dokładnie je rozdzielić (nie rozdzieramy go rękoma!) Bardzo delikatnie je rozgniatamy klepiąc opuszkami palców; wykładamy na posmarowaną olejem formę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230’C w termoobiegu przez 20 minut.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra