• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Meksykańska zupa z dyni piżmowej z nutką wanilii

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 1kg dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
  • 1 biała cebula cienko pokrojona
  • 2 ząbki czosnku cienko pokrojone
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g mleka kokosowego
  • 2 laski wanilii przepołowione (osobno nasiona, osobno połówki lasek bez nasion)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka sosu chipotle
  • oliwa z oliwek extra vergine

Dodatkowo

  • 2 kolby kukurydzy
  • świeża kolendra
  • limonki
  • zest z cytryny

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dajemy pokrojoną cebulę, czosnek, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i smażymy 3 min. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, łyżkę chipotle i gotujemy przez ok 5 min. Dodajemy bulion i laski wanilii bez nasion. Doprowadzamy do wrzenia, obniżamy temperaturę, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 25min. Dodajemy mleko kokosowe, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy laski wanilii, zupę przelewamy do blendera i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, nasionami wanilii i blendujemy jeszcze przez chwilę.

Zupę przelewamy z powrotem do garnka.

Kolby kukurydzy obtaczamy w oliwie, soli i pieprzu i grillujemy w piekarniku do momentu, aż się zarumienią.

Kukurydzę kroimy w 3 cm kawałki, serwujemy z zupą, łyżką mleka kokosowego, doprawione sokiem z limonki i zestem z cytryny. Oprószamy świeżą kolendrą.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra