MINESTRONE Z GRZANKAMI
PRZYGOTOWANIE
Kroimy dynię na części, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę o wielkości około 2 cm. Sznurkiem wiążemy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Wtedy łatwiej je później usunąć pod koniec gotowania. Płuczemy dokładnie fasolę, pora kroimy w plasterki. Liście kapusty myjemy (w razie potrzeby usuwamy twardą część łodygi) i kroimy je na kawałki. Myjemy szpinak. Rozgrzewamy oliwę w szerokim rondlu, dodajemy pokrojony por i pozwalamy mu się zarumienić przez 1 minutę, następnie wlewamy chochlę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-6 minut.
Gdy por jest uduszony, dodajemy dynię, fasolkę, jarmuż, kapustę na małe kawałki i garść ziół, wlewamy bulion, tak, aby pokryć warzywa a następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie, kiedy warzywa są już bardziej miękkie, wyjmujemy bukiet z listków laurowych i ziół, dodajemy szpinak i gotujemy około 2 minuty, solimy, doprawiamy pieprzem, trzymamy w cieple.
Kroimy chleb, kładziemy plastry na blasze przesmarowanej niewielką ilością oliwy, oprószonej solą i rozmarynem i w ten sposób pieczemy nasze grzanki aż do momentu, kiedy będą złote w opcji grilla, przez kilka minut.
Zupę rozlewamy na talerze, posypujemy serem Pecorino Romano, bardzo małą ilością oliwy i podajemy porcję z kromką grzanki.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.