• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
MINESTRONE Z GRZANKAMI

MINESTRONE Z GRZANKAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki (4 porcje):

  • 100 g kapusty
  • 200 g szpinaku
  • 200 g oczyszczonej dyni
  • 200 g fasolki
  • 80 g pora
  • 100 g jarmużu
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka listków laurowych
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Do podania:

  • 8 kromek chleba pełnoziarnistego
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • rozmaryn
  • garść startego sera Pecorino Romano
  • sznurek kuchenny

MINESTRONE Z GRZANKAMI

PRZYGOTOWANIE

Kroimy dynię na części, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę o wielkości około 2 cm. Sznurkiem wiążemy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Wtedy łatwiej je później usunąć  pod koniec gotowania. Płuczemy dokładnie fasolę, pora kroimy w plasterki. Liście kapusty myjemy (w razie potrzeby usuwamy twardą część łodygi) i kroimy je na kawałki. Myjemy szpinak. Rozgrzewamy oliwę w szerokim rondlu, dodajemy pokrojony por i pozwalamy mu się zarumienić przez 1 minutę, następnie wlewamy chochlę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-6 minut.

Gdy por jest uduszony, dodajemy dynię, fasolkę, jarmuż, kapustę na małe kawałki i garść ziół, wlewamy bulion, tak, aby pokryć warzywa a następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie, kiedy warzywa są już bardziej miękkie, wyjmujemy bukiet z listków laurowych i ziół, dodajemy szpinak i gotujemy około 2 minuty, solimy, doprawiamy pieprzem, trzymamy w cieple.

Kroimy chleb, kładziemy plastry na blasze przesmarowanej niewielką ilością oliwy, oprószonej solą i rozmarynem i w ten sposób pieczemy nasze grzanki aż do momentu, kiedy będą złote w opcji grilla, przez kilka minut. 

Zupę rozlewamy na talerze, posypujemy serem Pecorino Romano, bardzo małą ilością oliwy i podajemy porcję z kromką grzanki. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra