• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

MINI BABECZKI CZEKOLADOWE Z KARMELIZOWANYM BANANEM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na babeczki

  • 100 g ciemnej czekolady min 60 %
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 70 g mąki
  • kakao

Karmelizowane banany

  • 2 łyżki masła
  • 2 banany dojrzałe, jędrne, pokrojone w 3 cm kawałki
  • 2 łyżki syropu klonowego

Sos

  • 200 g soku jabłkowego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g syropu klonowy
  • 50 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Podgrzewamy piekarnik do 160 st C na funkcji termoobieg. W mikrofalówce, w miseczce rozpuszczamy masło z czekoladą. Wyjmujemy i chłodzimy.

W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem, wanilią i solą. Masa musi się podwoić. Dodajemy mąkę i powoli wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą.

Przygotowujemy 8 foremek do crème brulee, smarujemy je masłem i obsypujemy kakem, a na to wykładamy masę czekoladową.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 min, dopóki wykałaczka, którą wbijamy w ciasto nie wychodzi czysta.

Studzimy. Nożem wykrajamy upieczone ciastka dookoła foremki i przekładamy na kratkę do pieczenia na 5 min do ostudzenia.

Ciasteczka przekładamy na talerzyki i zaczynamy przygotowywać banany.

Na patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone banany i syrop klonowy. Lekko podgotowujemy. Jak zaczną bąbelkować dajemy im chwilę na podsmażenie się z jednej strony i dopiero po chwili przekładamy na drugą stronę i również czekamy, aż się zarumienią.

Gotowe banany rozkładamy na talerzyki obok babeczek i zaczynamy przygotowywać sos.

W rondelku podgrzewamy syrop klonowy z cukrem i sokiem jabłkowym. Redukujemy i czekamy, aż zacznie bąbelkować. Dodajemy czekoladę, mieszamy i powstałym sosem oblewamy babeczki i banany.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra