PRZYGOTOWANIE
Podgrzewamy piekarnik do 160 st C na funkcji termoobieg. W mikrofalówce, w miseczce rozpuszczamy masło z czekoladą. Wyjmujemy i chłodzimy.
W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem, wanilią i solą. Masa musi się podwoić. Dodajemy mąkę i powoli wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą.
Przygotowujemy 8 foremek do crème brulee, smarujemy je masłem i obsypujemy kakem, a na to wykładamy masę czekoladową.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 min, dopóki wykałaczka, którą wbijamy w ciasto nie wychodzi czysta.
Studzimy. Nożem wykrajamy upieczone ciastka dookoła foremki i przekładamy na kratkę do pieczenia na 5 min do ostudzenia.
Ciasteczka przekładamy na talerzyki i zaczynamy przygotowywać banany.
Na patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone banany i syrop klonowy. Lekko podgotowujemy. Jak zaczną bąbelkować dajemy im chwilę na podsmażenie się z jednej strony i dopiero po chwili przekładamy na drugą stronę i również czekamy, aż się zarumienią.
Gotowe banany rozkładamy na talerzyki obok babeczek i zaczynamy przygotowywać sos.
W rondelku podgrzewamy syrop klonowy z cukrem i sokiem jabłkowym. Redukujemy i czekamy, aż zacznie bąbelkować. Dodajemy czekoladę, mieszamy i powstałym sosem oblewamy babeczki i banany.