MINI BEZY PAVLOVA Z OWOCAMI I ŚMIETANKĄ
PRZYGOTOWANIE
Bezy:
Oddzielamy żółtka od białek, tak aby ani kropla żółtka nie była obecna w białku. Następnie ze średnią prędkością zaczynamy ubijać białka, a potem wsypujemy połowę ilości cukru i kilka kropel soku z cytryny. Ubijamy białka na sztywną pianę.
Dodajemy resztę cukru i włączamy go mieszając delikatnie szpatułką od dołu do góry, uważając, aby nie zniszczyć struktury ubitych białek.
Mieszaninę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia beziki o śr. około 3 cm w odpowiedniej od siebie odległości – aby nie przylegały do siebie.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 75° (funkcja statyczna) około 2 godziny: beziki muszą dobrze wyschnąć.
Krem:
Laskę wanilii kroimy małym nożykiem na połowę i dodajemy nasionka do cukru i żółtek. Wanilia potrzebna nam do nadania aromatu mleku. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i wkładamy całą laskę wanilii, gdzie w tym momencie możemy zagotować mieszaninę. W miseczce umieszczamy żółtka, dodajemy nasionka wanilii i szybko wbijamy żółtka do cukru.
Kiedy mieszanina będzie gotowa do miski z żółtkami przesiewamy skrobię kukurydzianą i mieszamy dokładnie, aby połączyć wszystkie składniki.
Wyciągamy laskę z rondelka i powoli, chochelką dodajemy płyn do mieszaniny z jajek, cukru i skrobi. Po zakończeniu wlewamy mieszaninę do rondelka, zostawiamy do zagęszczenia na małym ogniu stale mieszając.
Kontynuujemy gotowanie przez kilka minut, cały czas mieszając, aż śmietanka lekko się zagotuje, a następnie wyłączamy ogrzewanie i wlewamy ją natychmiast do miski umieszczonej w innej misce z lodem, aby szybko schłodzić ją do temperatury poniżej 50° C , mieszając trzepaczką.
Pozwala to zachować konsystencję śmietany w stanie nienaruszonym.
Gotowe bezy komponujemy przekładając naszym kremem i dekorując owocami.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.