• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
MINI BEZY PAVLOVA Z OWOCAMI I ŚMIETANKĄ

MINI BEZY PAVLOVA Z OWOCAMI I ŚMIETANKĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 2.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na bezę śr. 3 cm (około 45 sztuk):

  • 100 g - białka z około 3 średnich jajek o pokojowej temperaturze
  • 220 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Śmietanka:

  • 0,5 l ubitej śmietanki

Do dekoracji:

  • owoce sezonowe

Krem:

  • 4 żółtka
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 140 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 100 ml świeżej śmietanki

MINI BEZY PAVLOVA Z OWOCAMI I ŚMIETANKĄ

PRZYGOTOWANIE

Bezy:

Oddzielamy żółtka od białek, tak aby ani kropla żółtka nie była obecna w białku. Następnie ze średnią prędkością zaczynamy ubijać białka, a potem wsypujemy połowę ilości cukru i kilka kropel soku z cytryny. Ubijamy białka na sztywną pianę.

Dodajemy resztę cukru i włączamy go mieszając delikatnie szpatułką od dołu do góry, uważając, aby nie zniszczyć struktury ubitych białek.

Mieszaninę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia beziki o śr. około 3 cm w odpowiedniej od siebie odległości – aby nie przylegały do siebie. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 75° (funkcja statyczna) około 2 godziny: beziki muszą dobrze wyschnąć.

Krem: 

Laskę wanilii kroimy małym nożykiem na połowę i dodajemy nasionka do cukru i żółtek. Wanilia potrzebna nam do nadania aromatu mleku. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i wkładamy całą laskę wanilii, gdzie w tym momencie możemy zagotować mieszaninę. W miseczce umieszczamy żółtka, dodajemy nasionka wanilii i szybko wbijamy żółtka do cukru. 

Kiedy mieszanina będzie gotowa do miski z żółtkami przesiewamy skrobię kukurydzianą i mieszamy dokładnie, aby połączyć wszystkie składniki. 

Wyciągamy laskę z rondelka i powoli, chochelką dodajemy płyn do mieszaniny z jajek, cukru i skrobi. Po zakończeniu wlewamy mieszaninę do rondelka, zostawiamy do zagęszczenia na małym ogniu stale mieszając. 

Kontynuujemy gotowanie przez kilka minut, cały czas mieszając, aż śmietanka lekko się zagotuje, a następnie wyłączamy ogrzewanie i wlewamy ją natychmiast do miski umieszczonej w innej misce z lodem, aby szybko schłodzić ją do temperatury poniżej 50° C , mieszając trzepaczką.

Pozwala to zachować konsystencję śmietany w stanie nienaruszonym.

Gotowe bezy komponujemy przekładając naszym kremem i dekorując owocami.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra