• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
burgery Włoska Akademia Kulinarna

MINI BURGERY Z KREWETKAMI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 12 sztuk:

  • 12 małych bułek do burgerów
  • 500 g krewetek, oczyszczonych i łuskanych
  • 50 g czerstwego chleba
  • 30 g pietruszki
  • 2 posiekane łodygi selera
  • 2 (bardzo świeże) białka średnich jaj
  • 20 g bazylii
  • 3 łyżki majonezu wege
  • TABASCO® Habanero Pepper
  • 1 łyżka cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
  • 3 pomidory pokrojone w plasterki
  • 1 sałata
  • 2 białe cebule (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Sposób przygotowania

Tostujemy chleb na patelni z  odrobiną oliwy extra vergine, a następnie miksujemy go w malakserze, dodajemy pietruszkę, seler, bazylię, sól, pieprz i paprykę i wkładamy wszystko do miski.

Teraz umieszczamy oczyszczone krewetki i białka jajek w malakserze. Po zmiksowaniu przenosimy do miski i powoli dodajemy sos Ponzu oraz majonez. Wstawiamy na około 15 minut do lodówki.

Formujemy mini-burgery wielkości bułeczek (panini) z odrobiną oliwy extra vergine, przenosimy je na bardzo gorącą patelnię i smażymy około 2 lub 3 minuty aż się zarumienią. Dodajemy sól i kilka kropli TABASCO® Habanero Pepper.

Bułki do burgerów kroimy na pół i opiekamy tylko po wewnętrznej stronie, doprawiamy pomidory i cebulę.
Komponujemy burgery z dodatkami.

Podajemy z MARTINI BIANCO & MIĘTA – 60g Martini Bianco, cytryna, tonik, mięta, lód .

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra