MINI CALZONE Z SZYNKĄ I SEREM
PRZYGOTOWANIE
Sos – na patelni rozgrzewamy 2 lub 3 łyżki oliwy z ząbkiem czosnku, rumienimy go i dodajemy pomidory pelati, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko 6-7 minut dodając kilka liści bazylii.
Nadzienie – ścieramy ser i kroimy szynkę w małe kawałeczki. Przekładamy składniki do miski i dobrze mieszamy.
Ciasto – łączymy w misce mąkę, sól i smalec, ugniatając je. Włączamy mikser i wyrabiamy ciasto na niskich obrotach. Dodajemy stopniowo wodę i powoli dalej wyrabiamy. Kiedy mąki wchłoną całą wodę, zwiększamy prędkość roboczą i wyrabiamy jeszcze ciasto przez około 5 minut. Gdy ciasto będzie całkiem zebrane wokół haczyka, a boki miski zostaną dobrze wyczyszczone, przenosimy ciasto na powierzchnię roboczą i szybko kontynuujemy wyrabianie ręczne. Przykrywamy ciasto przezroczystą folią i zostawiamy je na co najmniej 30 minut. Ponownie bierzemy ciasto i rozwałkowujemy. Kroimy je w tzw. dyski i kładziemy na każdym łyżkę farszu w środku i blisko tworząc calzone. Tak robimy aż do wyczerpania się składników.
Podgrzewamy oliwą w większej ilości (głębokie smażenie) i zanurzamy świeżo zrobione calzone. Smażymy, aż będą złotawe. Podajemy jeszcze gorące, przedtem odsączając je z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy z sosem pomidorowym.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.