• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
MINI CALZONE Z SZYNKĄ I SEREM

MINI CALZONE Z SZYNKĄ I SEREM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Na ciasto:

  • 500 g mąki 00
  • 200 g mąki pszennej durum lub semoliny
  • 15 g soli
  • 1 łyżka stołowa smalcu
  • 350 g ciepłej wody

Nadzienie:

  • 250 g prosciutto cotto
  • 250 g Parmigiano Reggiano

Sos:

  • 1 puszka pomidorów Mutti Pelati San Marzano
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 liści bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Do smażenia:

  • oliwa z oliwek Monini Neutrale

MINI CALZONE Z SZYNKĄ I SEREM

PRZYGOTOWANIE

Sos – na patelni rozgrzewamy 2 lub 3 łyżki oliwy z ząbkiem czosnku, rumienimy go i dodajemy pomidory pelati, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko 6-7 minut dodając kilka liści bazylii.

Nadzienie – ścieramy ser i kroimy szynkę w małe kawałeczki. Przekładamy składniki do miski i dobrze mieszamy.

Ciasto – łączymy w misce mąkę, sól i smalec, ugniatając je. Włączamy mikser i wyrabiamy ciasto na niskich obrotach. Dodajemy stopniowo wodę i powoli dalej wyrabiamy. Kiedy mąki wchłoną całą wodę, zwiększamy prędkość roboczą i wyrabiamy jeszcze ciasto przez około 5 minut. Gdy ciasto będzie całkiem zebrane wokół haczyka, a boki miski zostaną dobrze wyczyszczone, przenosimy ciasto na powierzchnię roboczą i szybko kontynuujemy wyrabianie ręczne. Przykrywamy ciasto przezroczystą folią i zostawiamy je na co najmniej 30 minut. Ponownie bierzemy ciasto i rozwałkowujemy. Kroimy je w tzw. dyski i kładziemy na każdym łyżkę farszu w środku i blisko tworząc calzone. Tak robimy aż do wyczerpania się składników.

Podgrzewamy oliwą w większej ilości (głębokie smażenie) i zanurzamy świeżo zrobione calzone. Smażymy, aż będą złotawe. Podajemy jeszcze gorące, przedtem odsączając je z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy z sosem pomidorowym.

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra