• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

MINI CROSTATA Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Krem:

  • 400 g mąki “00”
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 160 g cukru
  • 250 g masła
  • 1,5 jajka
  • 1 łyżka zimnej wody

Wypełnienie:

  • 500 g ciemnej czekolady
  • 6 całych jaj + 5 żółtek
  • 60 g mleka
  • 600 g śmietanki
  • 60 ml espresso
  • 1 laska wanilii – rozdzielona

Dodatkowo:

  • sól w płatkach Maldon

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto: wszystkie suche składniki i pokrojone w kostkę zimne masło wrzucamy do robota kuchennego, włączamy. Dodajemy do masy jajka i uruchamiamy go ponownie, wyrabiamy aż do momentu, kiedy masa zacznie się scalać – w razie potrzeby dodajemy wodę. Formujemy 2 oddzielne kulki, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Rozwijamy obie kule w następujący sposób: kładziemy papier do pieczenia, na to kulę ciasta a na to papier i wałkujemy. Postępujemy tak z obiema kulami, a przed wałkowaniem delikatnie zgniatamy kule dłonią – będzie je łatwiej wałkować. Przenosimy do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy i wstawiamy do lodówki na godzinę.  Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, pieczemy ciasto wyłożone papierem z obciążeniem przez 10 minut – używając fasolę, a następnie kolejne 10 minut już bez papieru z fasolą (bez obciążenia). Odstawiamy. Następnie, obniżamy temperaturę do 150°C. W międzyczasie, czekoladę kruszymy i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. 

Ubijamy jajka i cukier, aż mieszanina będzie kremowa i jasna. Na patelni z grubym dnem, na średnim ogniu gotujemy mleko ze śmietanką, espresso i miąższem z laski wanilii, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1 minutę. Bardzo powoli wlewamy gorący płyn do ubitych jaj, cały czas mieszając. Za pomocą czystego pędzla smarujemy odrobiną rozpuszczonej czekolady, bardzo ostrożnie łącząc resztę z mieszaniną jajek i śmietany. Wlać równomiernie do form i piec przez 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie podawać z płatkami soli morskiej na wierzchu. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra