Sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto: wszystkie suche składniki i pokrojone w kostkę zimne masło wrzucamy do robota kuchennego, włączamy. Dodajemy do masy jajka i uruchamiamy go ponownie, wyrabiamy aż do momentu, kiedy masa zacznie się scalać – w razie potrzeby dodajemy wodę. Formujemy 2 oddzielne kulki, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Rozwijamy obie kule w następujący sposób: kładziemy papier do pieczenia, na to kulę ciasta a na to papier i wałkujemy. Postępujemy tak z obiema kulami, a przed wałkowaniem delikatnie zgniatamy kule dłonią – będzie je łatwiej wałkować. Przenosimy do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, pieczemy ciasto wyłożone papierem z obciążeniem przez 10 minut – używając fasolę, a następnie kolejne 10 minut już bez papieru z fasolą (bez obciążenia). Odstawiamy. Następnie, obniżamy temperaturę do 150°C. W międzyczasie, czekoladę kruszymy i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Ubijamy jajka i cukier, aż mieszanina będzie kremowa i jasna. Na patelni z grubym dnem, na średnim ogniu gotujemy mleko ze śmietanką, espresso i miąższem z laski wanilii, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1 minutę. Bardzo powoli wlewamy gorący płyn do ubitych jaj, cały czas mieszając. Za pomocą czystego pędzla smarujemy odrobiną rozpuszczonej czekolady, bardzo ostrożnie łącząc resztę z mieszaniną jajek i śmietany. Wlać równomiernie do form i piec przez 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie podawać z płatkami soli morskiej na wierzchu.