Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy suche drożdże w wodzie i dodajemy mąkę durum, sól i oliwę. Wkładamy do miski i zamykamy napiętą folią. Odstawiamy do lodówki na noc, następnie wyjmujemy po co najmniej 15 godzinach i 1 godzinę przed pieczeniem.
Kroimy pomidory Datterini Mutti na dwie części wzdłuż, cukier mieszamy z taką samą ilością soli i posypujemy pomidory z góry, mieszamy ser Ricotta ze wszystkimi, cienko posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem, skórką z cytryny i odrobiną oliwy.
Rozwałkowujemy ciasto na 12-cm krążki, układamy pomidory z kaparami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni z termoobiegiem. Blanszujemy czosnek wrzącą wodą przez 10 sekund 6 razy, następnie rozgniatamy widelcem, łączymy żółtka jaj z musztardą i sokiem z 1 cytryny oraz oleju ryżowego i miodem. Focaccie podajemy na gorąco z ricottą i odrobiną sosu.