• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
focaccie z pomidorami przepis

MINI FOCACCIE Z POMIDORAMI DAKTYLOWYMI I KREMEM CZOSNKOWYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki durum
  • 5 g suchych drożdży
  • 380 ml wody o temperaturze pokojowej
  • 10 g soli
  • 20 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 800 g pomidorów Datterini Mutti
  • 50 g kaparów
  • skórka z 1 cytryny
  • 250 g sera Ricotta
  • świeża mięta
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 200 ml oleju ryżowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • szczypiorek, bazylia, tymianek, szałwia
  • 3 łyżki miodu gryczanego

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy suche drożdże w wodzie i dodajemy mąkę durum, sól i oliwę. Wkładamy do miski i zamykamy napiętą folią. Odstawiamy do lodówki na noc, następnie wyjmujemy po co najmniej 15 godzinach i 1 godzinę przed pieczeniem.

Kroimy pomidory Datterini Mutti na dwie części wzdłuż, cukier mieszamy  z taką samą ilością soli i posypujemy pomidory z góry, mieszamy ser Ricotta ze wszystkimi, cienko posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem,  skórką z cytryny i odrobiną oliwy.

Rozwałkowujemy ciasto na 12-cm krążki, układamy pomidory z kaparami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni z termoobiegiem. Blanszujemy czosnek wrzącą wodą przez 10 sekund 6 razy, następnie rozgniatamy widelcem, łączymy żółtka jaj z musztardą i sokiem z 1 cytryny oraz oleju ryżowego i miodem. Focaccie podajemy na gorąco z ricottą i odrobiną sosu.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra