Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże w piwie o pokojowej temperaturze, dodajemy mąkę, mak, mieszamy a następnie dodajemy sól i 20g oliwy z oliwek extra vergine. Wyrabiamy 10 minut, umieszczamy w dużej misce wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, w międzyczasie przygotowujemy resztę składników: miażdżymy czosnek i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek extra vergine i rumienimy przez 5 minut aż uzyska ładny, złoty kolor po czym usuwamy go. Dodajemy cebulki przekrojone w połówki z kilkoma listkami szałwii, gotujemy wszystko aż zmiękną, dodajemy kiełbasę bez skóry, gotujemy aż się skarmelizują, poddajemy deglasacji białym winem, doprawiamy solą i pieprzem, redukujemy sos i odstawiamy na bok. Pieczemy focaccię w 250°C przez 20 minut, wyjmujemy i pokrywamy serem i z kiełbaskami. Serwujemy bardzo gorące.