• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

MINI FOCACCIE Z SEREM TALEGGIO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki 00
  • 700 g piwa
  • 7 g suszonych drożdży
  • 10 g morskiej soli
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 500 g świeżych kiełbasek
  • pęczek posiekanej szałwii
  • 300 g młodych cebulek
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g sera Taleggio
  • 50 g maku
  • 300 g młodych cebulek
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy drożdże w piwie o pokojowej temperaturze, dodajemy mąkę, mak, mieszamy a następnie dodajemy sól i 20g oliwy z oliwek extra vergine. Wyrabiamy 10 minut, umieszczamy w dużej misce wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią i  wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem, w międzyczasie przygotowujemy resztę składników: miażdżymy czosnek i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek extra vergine i rumienimy przez 5 minut aż uzyska ładny, złoty kolor po czym usuwamy go. Dodajemy cebulki przekrojone w połówki z kilkoma listkami szałwii, gotujemy wszystko aż zmiękną, dodajemy kiełbasę bez skóry, gotujemy aż się skarmelizują, poddajemy deglasacji białym winem, doprawiamy solą i pieprzem, redukujemy sos i odstawiamy na bok. Pieczemy focaccię w 250°C przez 20 minut, wyjmujemy i pokrywamy serem i z kiełbaskami. Serwujemy bardzo gorące.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra