PRZYGOTOWANIE
Cienko kroimy cebulę, czosnek i selera, a następnie podsmażamy je na patelni z odrobiną oliwy. Jak tylko cebula i czosnek lekko się zarumienią dodajemy pokrojone pomidory i kontynuujemy gotowanie przez ok 5 min.
Oczyszczone kalmary obieramy z macek. Drobno siekamy bazylię i łączymy ją z ricottą, bułką tartą, migdałami, skórką z cytryny. Powstałą mieszanką faszerujemy kalmary.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem pomidorowym. Rozbijamy jajka i dodajemy je do makaronu i mieszamy. Powstały omlet smażymy przez 4 min z każdej strony.
Na osobnej patelni na oleju ryżowym podsmażamy obtoczone w mące kalmary przez ok 1-2 min.
Usmażone kalmary wykładamy na omlecie. Przed podaniem oprószamy posiekaną pietruszką.