• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
MINI PIZZA NAPOLETANA

MINI PIZZA NAPOLETANA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: średni

Na ciasto:

  • 600 g mąki 00
  • 80 g wody
  • 250 g mleka
  • 40 g oliwy extra vergine
  • 25 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru
  • 10 g soli

Na sos:

  • 800 g pomidorów MUTTI Pelati San Marzano
  • 1/2 cebuli
  • łodyga selera
  • marchew
  • kilka liści bazylii
  • 40 g oliwy extra vergine

Do smażenia i serwowania:

  • oliwa z oliwek Monini Neutrale
  • starty Parmigiano Reggiano

MINI PIZZA NAPOLETANA

PRZYGOTOWANIE (na 40 porcji)

Umieszczamy w mikserze planetarnym 80 g wody, 250 g mleka, 40 g oliwy, 25 g świeżych drożdży i 10 g cukru. Dodajemy 600 g mąki 00 i 10 g soli. Wyrabiamy. Wyjmujemy ciasto z misy miksera do innej miski i zostawiamy do wyrośnięcia i dwukrotnego powiększenia objętości.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Siekamy cebulę, łodygę selera i marchewkę. Smażymy wszystkie składniki na oliwie, kiedy będą złote, dodajemy pomidory Mutti Pelati San Marzano. Dusimy 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy listki bazylii.

Kiedy ciasto jest wyrośnięte formujemy małe pizze. Napełniamy patelnię olejem i smażymy pizze z dwóch stron aż będą zrumienione. Wyjmujemy, każdą odsączamy na papierze i układamy na blasze tak, aby nie były przyklejone do siebie i nie stykały się ze sobą krawędziami.

Na każdą pizzę przekładamy sos pomidorowy i starty Parmigiano Reggiano.

Od Cristiny: czasami zamiast Parmigiano Reggiano dodaję drobno krojoną mozzarellę i przed podaniem wkładam na 5 min do rozgrzanego na 100 stopni piekarnika.  

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra