MINI PIZZA NAPOLETANA
PRZYGOTOWANIE (na 40 porcji)
Umieszczamy w mikserze planetarnym 80 g wody, 250 g mleka, 40 g oliwy, 25 g świeżych drożdży i 10 g cukru. Dodajemy 600 g mąki 00 i 10 g soli. Wyrabiamy. Wyjmujemy ciasto z misy miksera do innej miski i zostawiamy do wyrośnięcia i dwukrotnego powiększenia objętości.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Siekamy cebulę, łodygę selera i marchewkę. Smażymy wszystkie składniki na oliwie, kiedy będą złote, dodajemy pomidory Mutti Pelati San Marzano. Dusimy 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy listki bazylii.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte formujemy małe pizze. Napełniamy patelnię olejem i smażymy pizze z dwóch stron aż będą zrumienione. Wyjmujemy, każdą odsączamy na papierze i układamy na blasze tak, aby nie były przyklejone do siebie i nie stykały się ze sobą krawędziami.
Na każdą pizzę przekładamy sos pomidorowy i starty Parmigiano Reggiano.
Od Cristiny: czasami zamiast Parmigiano Reggiano dodaję drobno krojoną mozzarellę i przed podaniem wkładam na 5 min do rozgrzanego na 100 stopni piekarnika.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.