• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
mozzarella przepis Włoska Akademia Kulinarna

MOZZARELLA NADZIEWANA RAGOUT WARZYWNYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • ½ dużej kulki mozzarella Galbani (na osobę)
  • po 3 sztuki: małe pory, łodygi selera naciowego, małe marchewki
  • 2 cukinie
  • 200 g mrożonego groszku (w sezonie używamy świeżego)
  • 110 g polpa pomidorowej
  • 30 g listków bazylii
  • tymianek
  • 10 g mięty
  • 300 g bulionu warzywnego
  • 20 g oliwy extra vergine
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

Blanszujemy groszek 3 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Myjemy i czyścimy por, seler, marchew i cukinię, kroimy je w małe kostki. Stawiamy patelnię z oliwą na ogniu o średniej intensywności i, jak tylko będzie gorąca, wrzucamy warzywa, w tym groszek i brązowimy przez około dwie minuty, a następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy przez kolejne 5 minut. Wlewamy również miąższ pomidorowy na patelnię z warzywami i gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu, przyprawiając solą i pieprzem, mieszając od czasu do czasu, pozwalamy mu całkowicie ostygnąć, kroimy mozzarellę na 2 połówki, opróżniamy środek pół zawartości łyżką, wypełniamy puste miejsca ragout na 2/3 i „zamykamy” połówki wewnętrzną częścią mozzarelli.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra