• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
MOZZARELLA Z KREMEM Z ZIEMNIAKÓW

MOZZARELLA Z KREMEM Z ZIEMNIAKÓW

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 2 mozzarelle di Bufala Campana ChNP
  • 300 g żółtych ziemniaków
  • 1 pęczek świeżej szałwii
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 50 g mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ główki endywii
  • 50 g śmietany 30%
  • 70 g miodu gryczanego
  • sól i pieprz
  • 50 g masła

MOZZARELLA DI BUFALA CAMPANA CHNP PODANA NA CIEPŁO Z KREMEM Z ZIEMNIAKÓW I SZAŁWII ORAZ PODSMAŻANĄ ENDYWIĄ Z MIODEM

PRZYGOTOWANIE

Mozzarellę wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do osiągnięcia temperatury pokojowej.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, a następnie gotujemy w małej ilości osolonej wody. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przekładamy do miski i blendujemy z dodatkiem mleka, masła, śmietany, soli i pieprzu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Myjemy i osuszamy endywię. Rozdzielamy na małe kawałki i podsmażamy na patelni z oliwą, solą, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku na mocnym ogniu. Jak tylko endywia zacznie tracić swoją objętość dodajemy miód.

W garnku podgrzewamy wodę do temperatury 45st C i za pomocą sitka wkładamy do niej mozzarellę na ok. 1 min. 

KOMPOZYCJA DANIA

Na talerz wykładamy krem z ziemniaków, na wierzch układamy podsmażoną endywię, a na koniec układamy mozzarellę. Całość doprawiamy pieprzem, odrobiną oliwy i oprószamy szałwią.

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra