Sposób przygotowania
Mozzarella
Mozzarellę kroimy na małe kawałki, wkładamy do pojemnika i przy pomocy blendera zanurzeniowego miksujemy, dodajemy śmietanę i ubijamy, aż do otrzymania jednolitego kremu. Gdy delikatnie się uniesie, wkładamy do worka i do lodówki, aby ostygł.
Wafel
Blachę do pieczenia przykrywamy papierem pociętym na kwadraty i rozsypujemy na nich starty ser w formy kółek o śr. 12 cm za pomocą łyżki. Pamiętajmy, że ser musi stopić się i być lekko złocisty na brzegach. Wkładamy blachę do rozgrzanego na 200’C piekarnika na 5 minut. Bierzemy okrąg/dysk sera razem z papierem i wkładamy do okrągłej miseczki, a następnie szybko formujemy kształt, delikatnie ugniatając łyżką, aż otrzymamy pożądany kształt; zostawiamy do schłodzenia. W tym momencie możemy ostrożnie wyciągnąć nasze serowe wafle z miski, usunąć papier do pieczenia i odłożyć na bok.
Teraz nasze wafle serowe są gotowe do wypełniania ubitym kremem z mozzarelli.
Pomidorowe confit
Rozgrzewamy piekarnik (z wentylacją) do 200 ‘C i kroimy wzdłuż pomidorki ciliegini Mutti – w połówki i rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem, solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Pieczemy w przez ok. 40 minut lub do momentu, kiedy będą pokryte chrupiącą warstwą. Opcjonalnie, możemy je po upieczeniu przyprawić ostrą papryką.
Kompozycja dania
Wypełniamy wafelki uformowane w koszyczki kremem z mozzarella i podajemy z pomidorowym confit.