• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
mozzarella przepis Włoska Akademia Kulinarna

MOZZARELLA Z WAFLEM Z SERA GRANA PADANO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g mozzarella Classica Galbani
  • ½ szklanki świeżej śmietany
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka pesto
  • kilka liści bazylii

Wafle:

  • 200 g sera Grana Padano

Pomidorowe confit:

  • 250 g pomidorów ciliegini Mutti
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g cukru
  • 10 gałązek tymianku
  • 0,1 l oliwy z oliwek extra vergine
  • odrobina suszonego oregano i tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mozzarella

Mozzarellę kroimy na małe kawałki, wkładamy do pojemnika i przy pomocy blendera zanurzeniowego miksujemy, dodajemy śmietanę i ubijamy, aż do otrzymania jednolitego kremu. Gdy delikatnie się uniesie, wkładamy do worka i do lodówki, aby ostygł.

Wafel

Blachę do pieczenia przykrywamy papierem pociętym na kwadraty i rozsypujemy na nich starty ser w formy kółek o śr. 12 cm za pomocą łyżki. Pamiętajmy, że ser musi stopić się i być lekko złocisty na brzegach. Wkładamy blachę do rozgrzanego na 200’C piekarnika na 5 minut. Bierzemy okrąg/dysk sera razem z papierem i wkładamy do okrągłej miseczki, a następnie szybko formujemy kształt, delikatnie ugniatając łyżką, aż otrzymamy pożądany kształt; zostawiamy do schłodzenia. W tym momencie możemy ostrożnie wyciągnąć nasze serowe wafle z miski, usunąć papier do pieczenia i odłożyć na bok.

Teraz nasze wafle serowe są gotowe do wypełniania ubitym kremem z mozzarelli.

Pomidorowe confit

Rozgrzewamy piekarnik (z wentylacją) do 200 ‘C i kroimy wzdłuż pomidorki ciliegini Mutti  – w połówki i rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem, solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Pieczemy w przez ok.  40 minut lub do momentu, kiedy będą pokryte chrupiącą warstwą. Opcjonalnie, możemy je po upieczeniu przyprawić ostrą papryką.

Kompozycja dania

Wypełniamy wafelki uformowane w koszyczki kremem z mozzarella i podajemy z pomidorowym confit.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra