PRZYGOTOWANIE
Mule
Zaczynamy od umycia muli. Płuczemy je pod bieżącą wodą, następnie za pomocą ostrego nożyka zdecydowanym ruchem pozbywamy się wszystkich zewnętrznych zanieczyszczeń i narośli. Usuwamy otwarte bądź uszkodzone mule.
Do garnka wlewamy 20 ml oliwy i podsmażamy obrany ze skóry czosnek. Jak tylko się zarumieni wrzucamy mule. Dodajemy pęczek pietruszki, białe wino, czekamy, aż odparuje alkohol, przykrywamy i gotujemy mule. Jak tylko się otworzą, zdejmujemy garnek z ognia.
W międzyczasie chili przekrajamy na pół, pozbywamy się pestek i cienko kroimy.
Do drugiego garnka dodajemy 20ml oliwy, wrzucamy cienko pokrojone chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż się zarumieni. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy pulpę pomidorową, doprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Gotujemy przez 5-6 min, mieszając od czasu do czasu.
Mule odcedzamy na sitku pozostawiając płyn z gotowania. Płyn przelewamy do sosu pomidorowego i gotujemy kolejne 10 min.
Z muli wyjmujemy czosnek i pietruszkę i odkładamy na bok.
Grzanki
Kromki chleba wykładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w nagrzanym do 250 st C piekarniku, do momentu, aż się zarumienią.
KOMPOZYCJA DANIA
Do ugotowanego sosu pomidorowego dodajemy mule i dokładnie mieszamy. Pietruszkę cienko kroimy i dodajemy do muli.
Mule serwujemy z upieczoną grzanką.