• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kg muli
  • 400 g pulpy pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 50 g białego wina
  • 40 g oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz
  • pęczek pietruszki

Dodatkowo:

  • 4 kromki chleba

PRZYGOTOWANIE

Mule

Zaczynamy od umycia muli. Płuczemy je pod bieżącą wodą, następnie za pomocą ostrego nożyka zdecydowanym ruchem pozbywamy się wszystkich zewnętrznych zanieczyszczeń i narośli. Usuwamy otwarte bądź uszkodzone mule.

Do garnka wlewamy 20 ml oliwy i podsmażamy obrany ze skóry czosnek. Jak tylko się zarumieni wrzucamy mule. Dodajemy pęczek pietruszki, białe wino, czekamy, aż odparuje alkohol, przykrywamy i gotujemy mule. Jak tylko się otworzą, zdejmujemy garnek z ognia.

W międzyczasie chili przekrajamy na pół, pozbywamy się pestek i cienko kroimy.

Do drugiego garnka dodajemy 20ml oliwy, wrzucamy cienko pokrojone chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż się zarumieni. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy pulpę pomidorową, doprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Gotujemy przez 5-6 min, mieszając od czasu do czasu.

Mule odcedzamy na sitku pozostawiając płyn z gotowania. Płyn przelewamy do sosu pomidorowego i gotujemy kolejne 10 min.

Z muli wyjmujemy czosnek i pietruszkę i odkładamy na bok.

Grzanki

Kromki chleba wykładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w nagrzanym do 250 st C piekarniku, do momentu, aż się zarumienią.

KOMPOZYCJA DANIA

Do ugotowanego sosu pomidorowego dodajemy mule i dokładnie mieszamy. Pietruszkę cienko kroimy i dodajemy do muli.

Mule serwujemy z upieczoną grzanką.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Dania główne

BABY OŚMIORNICZKI PODANE Z SZALOTKĄ I GROSZKIEM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra