MUS CZEKOLADOWY W STYLU ANGIELSKIM
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę łamiemy i wrzucamy do miseczki. W rondelku zagotowujemy wodę i wkładamy miskę z czekoladą tak aby nie dotykała wody.
W międzyczasie w dużej misce ubijamy białka z sokiem z cytryny, nie na sztywno. Dodajemy cukier i ciągle ubijamy.
Kiedy czekolada się rozpuści zdejmujemy ją z palnika, przelewamy do drugiej miski i dodajemy 1/3 białek. Mocno mieszamy dopóki się nie połączą. Jeżeli będziemy mieszać zbyt wolno czekolada może się ściąć.
Pozostałe ubite białko dodajemy delikatnie do masy za pomocą szpatułki.
Śmietanę przekładamy do słoika, potrząsamy dopóki się ubije. Dodajemy whisky i szczyptę gałki muszkatołowej.
Połowę śmietany wlewamy do kieliszka. Na wierzch układamy mus z czekolady i białek, a na to wykładamy resztę śmietany.
Gotowy mus odstawiamy do lodówki na 2 godziny i serwujemy posypany cynamonem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.