• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Mus czekoladowy w stylu angielskim

Mus czekoladowy w stylu angielskim

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 170 g ciemnej czekolady o 80% zawartości kakao
  • 7 białek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 40 g cukru
  • 200 g śmietany 30 %
  • 50 g whisky
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

MUS CZEKOLADOWY W STYLU ANGIELSKIM

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę łamiemy i wrzucamy do miseczki. W rondelku zagotowujemy wodę i wkładamy miskę z czekoladą tak aby nie dotykała wody.

W międzyczasie w dużej misce ubijamy białka z sokiem z cytryny, nie na sztywno. Dodajemy cukier i ciągle ubijamy.

Kiedy czekolada się rozpuści zdejmujemy ją z palnika, przelewamy do drugiej miski i dodajemy 1/3 białek. Mocno mieszamy dopóki się nie połączą. Jeżeli będziemy mieszać zbyt wolno czekolada może się ściąć.

Pozostałe ubite białko dodajemy delikatnie do masy za pomocą szpatułki.

Śmietanę przekładamy do słoika, potrząsamy dopóki się ubije. Dodajemy whisky i szczyptę gałki muszkatołowej.

Połowę śmietany wlewamy do kieliszka.  Na wierzch układamy mus z czekolady i białek, a na to wykładamy resztę śmietany.

Gotowy mus odstawiamy do lodówki na 2 godziny i serwujemy posypany cynamonem.

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra