Sposób przygotowania:
Mus z Parmigiano Reggiano:
W rondelku podgrzej crème fraîche, do czasu, gdy będzie wrzeć. Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie i dodaj je do crème fraîche. Dodaj starty Parmigiano Reggiano i całość dokładnie ubij trzepaczką. Następnie przenieś mus do rękawa cukierniczego z płaską końcówką.
Mus truskawkowy:
Po oczyszczeniu i pokrojeniu truskawek, przełóż je do blendera i zblenduj. W międzyczasie, przygotuj żelatynę, umieszczając płatki w ciepłej wodzie. Kiedy żelatyna będzie namakać, podgrzej 1/3 puree z truskawek na średnim ogniu. Kiedy zacznie się dusić, dodaj żelatynę. Pozwól, aby całkowicie się rozpłynęła i następnie dodaj pozostałe truskawki. Kiedy owoce będą gotowe, pozwól im się schłodzić. Ubij śmietanę i delikatnie wymieszaj ją truskawkami. Wypełnij silikonowe foremki musem (jeśli takich nie masz, wyłóż foremki folią spożywczą) i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Uformuj z musu z Parmigiano Reggiano koło na każdym talerzu, wypełnij je musem truskawkowym z kilkoma kroplami octu balsamicznego i miętą.
Chcecie poznać inne pyszne włoskie smaki? Przyjdźcie na warsztaty kulinarne Smaki Ligurii już 12 lipca.