• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Mus z Parmigiano Reggiano z musem truskawkowym i miętą

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

Składniki: mus z Parmigiano Reggiano

  • 300 g crème fraîche
  • 200 g sera Parmigiano Reggiano
  • 15 g płatków żelatyny

Składniki: mus truskawkowy

  • 0,5 kg truskawek
  • 30 g płatków żelatyny
  • 400 g świeżej bitej śmietany
  • 20 świeżych liści mięty
  • 70 g cukru
  • kilka kropli octu balsamicznego z Modeny

Sposób przygotowania:

Mus z Parmigiano Reggiano:

W rondelku podgrzej crème fraîche, do czasu, gdy będzie wrzeć. Namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie i dodaj je do crème fraîche. Dodaj starty Parmigiano Reggiano i całość dokładnie ubij trzepaczką. Następnie przenieś mus do rękawa cukierniczego z płaską końcówką.

Mus truskawkowy:

Po oczyszczeniu i pokrojeniu truskawek, przełóż je do blendera i zblenduj. W międzyczasie, przygotuj żelatynę, umieszczając płatki w ciepłej wodzie. Kiedy żelatyna będzie namakać, podgrzej 1/3 puree z truskawek na średnim ogniu. Kiedy zacznie się dusić, dodaj żelatynę. Pozwól, aby całkowicie się rozpłynęła i następnie dodaj pozostałe truskawki. Kiedy owoce będą gotowe, pozwól im się schłodzić. Ubij śmietanę i delikatnie wymieszaj ją truskawkami. Wypełnij silikonowe foremki musem (jeśli takich nie masz, wyłóż foremki folią spożywczą) i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Uformuj z musu z Parmigiano Reggiano koło na każdym talerzu, wypełnij je musem truskawkowym z kilkoma kroplami octu balsamicznego i miętą.

Chcecie poznać inne pyszne włoskie smaki? Przyjdźcie na warsztaty kulinarne Smaki Ligurii już 12 lipca.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra