Sposób przygotowania
Na dużej patelni mieszamy rosół, cebulę, białko oraz kruszoną skorupkę jajka i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Czekamy 20 minut i filtrujemy przez gazę. Podgrzewamy prosecco i dodajemy agar. Gotujemy 30 sekund i dodajemy do mieszanki z rosołu. Czekamy, aż nieco wystygnie, bierzemy formę do plum cake’a, zwilżamy ją wodą i wlewamy warstwę 2 cm naszej mieszanki. Wkładamy do lodówki, a resztę płynu wlewamy do płaskiej formy i także chłodzimy.
Mus
Gotujemy prosecco, dodajemy agar, gotujemy 1 minutę, odstawiamy. Na patelnię wrzucamy cebulę, masło i rumienimy je. Dodajemy rosół, koncentrat i miksturę agarową. Wrzucamy szynkę, odrobinę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i chłodzimy do temperatury pokojowej. Ubijemy śmietanę i dodajemy do mikstury. Wlewamy wszystko do formy, a następnie chłodzimy. Kiedy mieszanina będzie gotowa, wyciągamy z formy i serwujemy z pozostałą galaretką, którą wlaliśmy do formy i kroimy w kosteczkę. Podajemy z sałatką Capricciosa.