• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

MUS Z PROSCIUTTO W GALARETCE Z PROSECCO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 300 g bulionu drobiowego
  • 2 małe cebule - cienko pokrojone
  • białko jaja
  • ½ skorupki kruszonej z jajka
  • 15 g agaru
  • 50 g prosecco

Mus:

  • 12 g agaru
  • 70 g prosecco
  • 1 cebula dymka
  • łyżka masła
  • 400 g rosołu z kurczaka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g włoskiej szynki gotowanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g śmietany 30%
  • świeża pietruszka

Sałatka capricciosa:

  • 150 g marchewki w julienne
  • 150 g selera – pokrojonego w kosteczkę
  • 150 g majonezu
  • 50 g musztardy
  • 150 g włoskiej szynki gotowanej pokrojonej w julienne
  • 150 g biała rzepa pokrojonej w julienne
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Na dużej patelni mieszamy rosół, cebulę, białko oraz kruszoną skorupkę jajka i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Czekamy 20 minut i filtrujemy przez gazę. Podgrzewamy prosecco i dodajemy agar. Gotujemy 30 sekund i dodajemy do mieszanki z rosołu. Czekamy, aż nieco wystygnie, bierzemy formę do plum cake’a, zwilżamy ją wodą i wlewamy warstwę 2 cm naszej mieszanki.  Wkładamy do lodówki, a resztę płynu wlewamy do płaskiej formy i także chłodzimy.

Mus

Gotujemy prosecco, dodajemy agar, gotujemy 1 minutę, odstawiamy. Na patelnię wrzucamy cebulę, masło i rumienimy je. Dodajemy rosół, koncentrat i miksturę agarową. Wrzucamy szynkę, odrobinę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i chłodzimy do temperatury pokojowej. Ubijemy śmietanę i dodajemy do mikstury. Wlewamy wszystko do formy, a następnie chłodzimy. Kiedy mieszanina będzie gotowa, wyciągamy z formy i serwujemy z pozostałą galaretką, którą wlaliśmy do formy i kroimy w kosteczkę. Podajemy z sałatką Capricciosa. 

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra