Sposób przygotowania:
Oczyszczamy kałamarnice, wyjmując worek z atramentem, oczy i otwór gębowy – wyjmujemy przezroczystą chrząstkę, głowy z worków, a następnie drobno siekamy głowy i macki. Płaszcze wysuszamy i odkładamy je na bok.
Drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki i suszone pomidory rumienimy w 4 łyżkach oliwy, dodajemy posiekane macki, zwilżamy odrobiną białego wina i pozostawiamy do odparowania.
Zmniejszamy ogień, dodajemy sól, przykrywamy i gotujemy 10 minut, ale od czasu do czasu mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ubijamy jajka w misce, dodajemy bułkę tartą, szczyptę soli i szafranu. Taką mieszaninę łączymy z ugotowanymi mackami – ale schłodzonymi- i to będzie nadzienie. Napełniamy płaszcze kałamarnic i zamykamy je wykałaczkami.
Umieszczamy kałamarnice na blasze do pieczenia, układając je płasko – jedna warstwa.
Skrapiamy mżawką oliwy z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Pieczemy przez 15 minut, a następnie polewamy winem. Trzymamy w piekarniki, aż do momentu, gdy w chwili dotknięcia widelcem kałamarnice będą miękkie.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.