• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

NADZIEWANE KAŁAMARNICE

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki 4 porcje:

  • 800 g kałamarnic
  • 40 g bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 1 szczypta szafranu
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka białego wina
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczamy kałamarnice, wyjmując worek z atramentem, oczy i otwór gębowy – wyjmujemy przezroczystą chrząstkę, głowy z worków, a następnie drobno siekamy głowy i macki. Płaszcze wysuszamy i odkładamy je na bok. 

Drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki i suszone pomidory rumienimy w 4 łyżkach oliwy, dodajemy posiekane macki, zwilżamy odrobiną białego wina i pozostawiamy do odparowania.

Zmniejszamy ogień, dodajemy sól, przykrywamy i gotujemy 10 minut, ale od czasu do czasu mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ubijamy jajka w misce, dodajemy bułkę tartą, szczyptę soli i szafranu. Taką mieszaninę łączymy z ugotowanymi mackami – ale schłodzonymi-  i to będzie nadzienie. Napełniamy płaszcze kałamarnic i zamykamy je wykałaczkami.

Umieszczamy kałamarnice na blasze do pieczenia, układając je płasko – jedna warstwa.

Skrapiamy mżawką oliwy z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Pieczemy przez 15 minut, a następnie polewamy winem. Trzymamy w piekarniki, aż do momentu, gdy w chwili dotknięcia widelcem kałamarnice będą miękkie.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra