Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Oczyścić sardynki z łusek i wnętrzności. Rozciąć, żeby usunąć kręgosłup, ale nie przecinać na połówki.
Na ciężkiej patelni na małym ogniu przyrumienić pokruszony chleb na 2 łyżkach oliwy. Kiedy się przyrumieni, zdjąć z ognia i dodać orzeszki piniowe, porzeczki, pietruszkę, anchois, oliwki, skórkę z pomarańczy i cytryny. Jeśli mieszanka jest sucha, dodać jeszcze 1–2 łyżki oliwy.
Łyżkę mieszanki włożyć do środka każdej otwartej sardynki. Nie zamykać sardynek. Zwinąć je, zaczynając od części przeciwległej do ogona. Po zwinięciu umieścić zrolowane sardynki obok siebie w naczyniu do pieczenia w taki sposób, aby ogon wystawał. Rozdzielić sardynki od siebie liśćmi laurowymi.
Zmieszać sok z cytryny i pomarańczy.
Posypać gotowe do pieczenia sardynki cukrem, a następnie skropić sokiem z cytrusów.
Piec przez 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Danie jest wyśmienite zarówno na gorąco, jak i na zimno.