NALEŚNIKI Z MĄKI GRYCZANEJ W STYLU LOMBARDZKIM FASZEROWANE SEREM STRACCHINO, PODSMAŻONĄ WŁOSKĄ KAPUSTĄ I SZAŁWIĄ
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiewamy obie mąki, mieszamy i zaczynamy dodawać mleko wymieszane z wodą. Ciągle mieszając dodajemy jajko, sól i kontynuujemy wyrabianie do otrzymania jednolitej konsystencji. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiam do odpoczęcia na 30 min.
Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię do naleśników, rozprowadzamy na niej masło i wlewamy 1 chochelkę ciasta. Naleśniki smażymy przez ok 1 min na każdej stronie.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy białą, twardą część. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie przez ok 10 min. Odcedzamy i kroimy w paski.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na lekkim ogniu liście szałwii, do czasu, aż będą lekko zarumienione. Dodajemy kapustę i podsmażamy 5 min.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy ser z dodatkiem mleka do otrzymania kremu.
Beszamel
W garnuszku roztapiamy masło, gdy zacznie bąbelkować dodajemy mąkę i mieszamy do lekkiego przesmażenia. Dodajemy mleko i kontynuujemy mieszanie na lekkim ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą.
KOMPOZYCJA DANIA
Na blasze do pieczenia rozprowadzamy niewielką ilość beszamelu. Naleśniki smarujemy kremem z sera Stracchino i wykładamy kapustę. Składamy je w trójkąty i układamy je na beszamelu. Na naleśniki wykładamy jeszcze odrobinę beszamelu i oprószamy serem Parmigiano Reggiano.
Naleśniki pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 15 min. z funkcją termoobiegu.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.