• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
NALEŚNIKI FASZEROWANE SEREM STRACCHINO

NALEŚNIKI FASZEROWANE SEREM STRACCHINO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na naleśniki:

  • 180 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki „00”
  • 2 średnie jajka
  • 250 g mleka
  • 250 g wody
  • szczypta soli
  • masło do smażenia naleśników

Składniki na farsz:

  • 200 g włoskiej kapusty
  • 40 g masła
  • 4 liście szałwii
  • 200 g mleka
  • 300 g sera Stracchino
  • 40 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP

Składniki na beszamel:

  • 50g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

NALEŚNIKI Z MĄKI GRYCZANEJ W STYLU LOMBARDZKIM FASZEROWANE SEREM STRACCHINO, PODSMAŻONĄ WŁOSKĄ KAPUSTĄ I SZAŁWIĄ

PRZYGOTOWANIE

Do miski przesiewamy obie mąki, mieszamy i zaczynamy dodawać mleko wymieszane z wodą. Ciągle mieszając dodajemy jajko, sól i kontynuujemy wyrabianie do otrzymania jednolitej konsystencji. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiam do odpoczęcia na 30 min. 

Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię do naleśników, rozprowadzamy na niej masło i wlewamy 1 chochelkę ciasta. Naleśniki smażymy przez ok 1 min na każdej stronie.

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy białą, twardą część. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie przez ok 10 min. Odcedzamy i kroimy w paski. 

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na lekkim ogniu liście szałwii, do czasu, aż będą lekko zarumienione. Dodajemy kapustę i podsmażamy 5 min.

W rondelku na małym ogniu roztapiamy ser z dodatkiem mleka do otrzymania kremu. 

Beszamel

W garnuszku roztapiamy masło, gdy zacznie bąbelkować dodajemy mąkę i mieszamy do lekkiego przesmażenia. Dodajemy mleko i kontynuujemy mieszanie na lekkim ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą.

KOMPOZYCJA DANIA

Na blasze do pieczenia rozprowadzamy niewielką ilość beszamelu. Naleśniki smarujemy kremem z sera Stracchino i wykładamy kapustę. Składamy je w trójkąty i układamy je na beszamelu. Na naleśniki wykładamy jeszcze odrobinę beszamelu i oprószamy serem Parmigiano Reggiano. 

Naleśniki pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 15 min. z funkcją termoobiegu. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra