• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
NEAPOLITAŃSKI MAKARON SCIALATIELLI Z MAŁŻAMI

NEAPOLITAŃSKI MAKARON SCIALATIELLI Z MAŁŻAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: średni

Składniki na scialatielli - 650 g ciasta:

  • 400 g semoliny
  • 50 g jajka
  • 175 g pełnotłustego mleka
  • 30 g startego sera Pecorino ChNP
  • świeża bazylia
  • 10 g oliwy z oliwek

Składniki na 4 osoby:

  • 1,5 kg małży
  • 400 g makaronu scialatielli
  • 100 g małych pomidorów
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki startego sera Pecorino
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pikantna papryczka

NEAPOLITAŃSKI MAKARON SCIALATIELLI Z MAŁŻAMI

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na pastę łączymy i zagniatamy na gładką masę. Owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto, wałkujemy i kroimy w cienkie paski.

Po oczyszczeniu małży wrzucamy je na patelnię z wodą, przykrywamy i czekamy aż się otworzą. Te, które się nie otworzyły wyrzucamy, a kilka otwartych zostawiamy do dekoracji. 

Odcedzamy wodę do gotowania i zachowujemy ją. Na osobnej patelni podsmażamy ząbek czosnku i trochę papryczki, a następnie dodajemy pomidory pokrojone na 4 części. Po 2 minutach gotowania dodajemy małże i trochę wody z gotowania. 

Teraz gotujemy makaron al dente, dodajemy go do sosu, podsmażamy trochę na patelni, dodajemy łyżkę sera Pecorino i drugą już razem z posiekaną natką pietruszki.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra