PRZYGOTOWANIE
W garnku mieszamy namoczoną przez noc fasolę z pokrojoną w kostkę szynką, liściem laurowym, goździkiem, cebulką i marchewką przekrojonymi na pół. Całość zalewamy wodą i gotujemy.
W międzyczasie na patelnię dajemy oliwę, pokrojoną cebulę, marchewkę, łodygę selera, ugnieciony czosnek i smażymy przez 10 min dopóki się zarumienią. Podnosimy temperaturę, dodajemy wino i wanilię i gotujemy dopóki objętość nie zredukuje się o połowę. Przekładamy to do naczynia żaroodpornego, obsypujemy ziołami, wykładamy pomidory i połowę masy z fasoli i szynki, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na to wykładamy szynkę wieprzową krojone w kostkę, kiełbaski, pokrojone w kostkę ziemniaki i przykrywamy resztą fasoli z szynką. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C na ok 1,5 h.
Następnie wyjmujemy naczynie z piekarnika, zdejmujemy pokrywę i posypujemy bułką tartą, tak aby pokryć całość cassoulet. Przykrywamy i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 30min, dopóki na górze nie stworzy się chrupiąca panierka.
Casoullet serwujemy posypane świeżą pietruszką.