• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Nowozelandzkie cassoulet waniliowe ze słodkim ziemniakiem i marchewkami

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: średni

Składniki

  • 200 g szynki wędzonej
  • 500 g białej fasoli (namoczonej przez całą noc w wodzie)
  • 1 łyżeczka esencji z wanilii
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula bez skory przekrojona na pół
  • 1 marchewka przekrojona na pół
  • 2 ziemniaki
  • 400 g szynki wieprzowej krojonej w kostkę
  • 6 świeżych kiełbasek dobrej jakości
  • olej ryżowy
  • oliwa z oliwek extra vergine

Dodatkowo

  • 1 cebula cienko pokrojona
  • 1 marchewka cienko pokrojona
  • 4 ząbki czosnku (ugniecione)
  • 200 g białego wina
  • 10 g oregano
  • tymianek
  • 400 g pomidorów w puszcze bez skóry
  • sok z cytryny
  • bułka tarta
  • 50 g pietruszki cienko pokrojonej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

W garnku mieszamy namoczoną przez noc fasolę z pokrojoną w kostkę szynką, liściem laurowym, goździkiem, cebulką i marchewką przekrojonymi na pół. Całość zalewamy wodą i gotujemy.

W międzyczasie na patelnię dajemy oliwę, pokrojoną cebulę, marchewkę, łodygę selera, ugnieciony czosnek i smażymy przez 10 min dopóki się zarumienią. Podnosimy temperaturę, dodajemy wino i wanilię i gotujemy dopóki objętość nie zredukuje się o połowę. Przekładamy to do naczynia żaroodpornego, obsypujemy ziołami, wykładamy pomidory i połowę masy z fasoli i szynki, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na to wykładamy szynkę wieprzową krojone w kostkę, kiełbaski, pokrojone w kostkę ziemniaki i przykrywamy resztą fasoli z szynką. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st C na ok 1,5 h.

Następnie wyjmujemy naczynie z piekarnika, zdejmujemy pokrywę i posypujemy bułką tartą, tak aby pokryć całość cassoulet. Przykrywamy i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 30min, dopóki na górze nie stworzy się chrupiąca panierka.

Casoullet serwujemy posypane świeżą pietruszką.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra