Sposób przygotowania
Oczyszczamy małże z piasku, mocząc je w słonej wodzie przez trzy godziny, a następnie otwieramy skorupiaki, zachowując jedną całą muszlę, pozostałe okładniczki tniemy wzdłuż i płuczemy je pod bieżącą wodą; małym nożykiem usuwamy z mięczaków wszystko, co nie jest białe i ponownie wkładamy je z powrotem do skorupy (valva), którą zachowaliśmy w całości. Rozkładamy mięczaki na blasze do pieczenia pokrytej aluminium i rozgrzewamy piekarnik do 200 ° C.
Bierzemy starty chleb lub tartą bułkę, moczymy w przygotowanej zaprawie: ocet, oliwa i drobno posiekane zioła. Mieszamy, dosalamy i przyprawiamy pieprzem naszą mieszaninę, dodając pozostałą oliwę aż do otrzymania homogenicznej masy.
Łyżeczką rozkładamy równomiernie starty chleb na mięczakach. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut i serwujemy ciepłe. Buon appetito!
PORADY
Dla okładniczek czyszczenie jest niezbędna, aby straciły cały piasek!
Gotowanie mięczaków musi być bardzo szybkie, inaczej mięczaki będą twarde i „gumowate”.