• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

OKŁADNICZKI Z GRATIN ZIOŁOWYM, POMIDORAMI, CZARNYMI OLIWKAMI, PIETRUSZKĄ I CZOSNKIEM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg okładniczek
  • 100 g startego chleba/bułki tartej
  • 1 gałązka: tymianku, szczypiorku i natki pietruszki
  • 2 garści pomidorków
  • garść czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy Monini Classico
  • 2 łyżki octu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Oczyszczamy małże z piasku, mocząc je w słonej wodzie przez trzy godziny, a następnie otwieramy skorupiaki, zachowując jedną całą muszlę, pozostałe okładniczki tniemy wzdłuż i płuczemy je pod bieżącą wodą; małym nożykiem usuwamy z mięczaków wszystko, co nie jest białe i ponownie wkładamy je z powrotem do skorupy (valva), którą zachowaliśmy w całości. Rozkładamy mięczaki na blasze do pieczenia pokrytej aluminium i rozgrzewamy piekarnik do 200 ° C.

Bierzemy starty chleb lub tartą bułkę, moczymy w przygotowanej zaprawie: ocet, oliwa i drobno posiekane zioła. Mieszamy, dosalamy i przyprawiamy pieprzem naszą mieszaninę, dodając pozostałą oliwę aż do otrzymania homogenicznej masy.

Łyżeczką rozkładamy równomiernie starty chleb na mięczakach. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut i serwujemy ciepłe. Buon appetito!

PORADY

Dla okładniczek czyszczenie jest niezbędna, aby straciły cały piasek!

Gotowanie mięczaków musi być bardzo szybkie, inaczej mięczaki będą twarde i „gumowate”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra