• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Orecchiette z jagnięcym ragout i octem balsamicznym

ORECCHIETTE Z JAGNIĘCYM RAGOUT I OCTEM BALSAMICZNYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 25 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 400 g Orecchiette
  • 500 g jagnięciny mielonej
  • 100 g Parmigiano Reggiano
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 posiekana cebula
  • 6 liści szałwii posiekanych
  • ocet balsamiczny
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 200 g wody
  • 20 g masła
  • 100 g orzechów piniowych prażonych
  • sól i pieprz

ORECCHIETTE Z JAGNIĘCYM RAGOUT I OCTEM BALSAMICZNYM

PRZYGOTOWANIE

W garnku gotujemy wodę na makaron. W międzyczasie na patelni podsmażamy na oliwie cebulę i szałwię około 5 minut aż cebula będzie szklista. Podwyższamy ogień i smażymy jagnięcinę aż będzie złocista. Dodajemy ocet balsamiczny i redukujemy do połowy przez 2 minuty.

Następnie dodajemy pomidory, wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy całość około 15 minut.

Gotujemy makaron, odcedzamy i mieszamy z sosem, następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy masło oraz ser. Podajemy oprószone prażonymi orzechami.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra