Sposób przygotowania:
Wyciskamy sok z 1 pomarańczy i moczymy w nim rodzynki przez 10 minut. W międzyczasie obieramy drugą pomarańczę, krojąc ją w bardzo cienkie plasterki, które odkładamy tymczasem na bok.
Myjemy i osuszamy koper włoski, usuwamy swoiste wąski, podstawę i twarde liście. Resztę kroimy mandoliną i wkładamy do miski z wodą, lodem i odrobiną soku z cytryny, aby koper nie ściemniał.
Na nieprzywierającą patelnię wrzucamy orzeszki piniowe i prażymy je, odstawiamy na bok do ostygnięcia i to samo robimy z pestkami dyni.
Odcedzamy rodzynki i odkładamy na bok, a sok, w którym się moczyły, łączymy z octem, oliwą i odrobiną soli. Składniki ubijamy trzepaczką, otrzymując sos.
W tym momencie odcedzamy koper włoski, dodajemy rodzynki, czarne oliwki, pomarańczę i doprawiamy wszystko sos. Przed podaniem posypujemy jeszcze pestkami dyni.