• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATA Z FENKUŁEM, POMARAŃCZĄ I OLIWKAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 20 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 osoby:

  • 850 g kopru włoskiego
  • 2 pomarańcze
  • 50 g orzeszków pini
  • 20 g rodzynek
  • 80 g czarnych oliwek
  • sól
  • 50 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 3 g octu jabłkowego
  • 8 g pestek dyni

Sposób przygotowania:

Wyciskamy sok z 1 pomarańczy i moczymy w nim rodzynki przez 10 minut. W międzyczasie obieramy drugą pomarańczę, krojąc ją w bardzo cienkie plasterki, które odkładamy tymczasem na bok.

Myjemy i osuszamy koper włoski, usuwamy swoiste wąski, podstawę i twarde liście. Resztę kroimy mandoliną i wkładamy do miski z wodą, lodem i odrobiną soku z cytryny, aby koper nie ściemniał.

Na nieprzywierającą patelnię wrzucamy orzeszki piniowe i prażymy je, odstawiamy na bok do ostygnięcia i to samo robimy z pestkami dyni.

Odcedzamy rodzynki i odkładamy na bok, a sok, w którym się moczyły, łączymy z octem, oliwą i odrobiną soli. Składniki ubijamy trzepaczką, otrzymując sos.

W tym momencie odcedzamy koper włoski, dodajemy rodzynki, czarne oliwki, pomarańczę i doprawiamy wszystko sos. Przed podaniem posypujemy jeszcze pestkami dyni.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra