Przepis tradycyjny
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od dokładnego wypłukania ośmiorniczek. Obrany czosnek umieszczamy na dużej patelni razem z oliwą i papryką chili. Rumienimy dobrze przez 1-2 minuty, przechylając patelnię, aby oliwa dobrze się rozprowadziła z czosnkiem i pikantną papryczką. Następnie wrzucamy ośmiorniczki i smażymy je na wysokim ogniu przez 2 do 3 minut, pamiętając aby je obracać.
Wlewamy nieco białego wina, ciągle obracając ośmiorniczki i smażymy je jeszcze przez kilka minut. Dodajemy pomidory pelati Mutti (w sezonie wybieramy świeże i obieramy ze skórki) i natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Przykrywamy patelnię i zostawiamy na niskim ogniu 30 – 40 minut.
Ośmiornice będą gotowe, gdy dadzą się przebić widelcem i będą miękkie.