• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Ostra kofta jagnięca w stylu greckim z cynamonem, anyżem i miodem

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 200 g jogurtu greckiego
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku (ugniecione)
  • 2 czerwone cebule krojone w krążki
  • świeże oregano
  • tymianek
  • ½ łyżki wędzonej papryki
  • ½ łyżki kminku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 30 g świeżej mięty krojonej
  • 50 g pietruszki krojonej
  • miód

Dodatkowo

  • wykałaczka lub szpikulec do mięsa

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. W misce mieszamy składniki na kofty, bez jogurtu, mięty i pietruszki, i dokładnie wyrabiamy.

Dookoła szpikulca forujemy kofty, skrapiamy je oliwą z oliwek i układamy na blaszce do pieczenia.  Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku ok 20-25 min.

Po upieczeniu, zlewamy sos powstały w procesie pieczenia i łączymy go z jogurtem greckim, pokrojoną pietruszką, świeżą miętą i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra