• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
OWOCE MORZA Z CHILI, CZOSNKIEM I BIAŁYM WINEM

OWOCE MORZA Z CHILI, CZOSNKIEM I BIAŁYM WINEM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 osoby:

  • 800 g małży
  • 800 g muli
  • 800 g okładniczek
  • 200 g dobrej jakości chleba
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka natki pietruszki
  • 2 garście pomidorków
  • 1 szklanka białego wina
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

OWOCE MORZA Z CHILI, CZOSNKIEM I BIAŁYM WINEM

PRZYGOTOWANIE

Owoce morza 

Okładniczki (in. brzytwy):  

Zanurzamy okładniczki w osolonej wody przez kilka godzin, aby oczyścić je z piasku. Dla brzytew faza oczyszczania jest niezbędna, aby pozbyć się z nich dokładnie piasku. Następnie otwieramy je pod przykrytą patelnią, z niewielką ilością natki pietruszki i ząbkiem czosnku. Usuwamy połowę mięczaków z muszli, usuwamy te, które się nie otworzyły, filtrujemy płyn z gotowania, przelewając go przez gazę na sicie ułożonym na misce. 

Małże i mule:  

Oczyszczamy małże, usuwamy charakterystyczny pasek, myjemy ponownie, a następnie otwieramy je pod przykrytą patelnią, z niewielką ilością natki pietruszką i 1 ząbkiem czosnku. Usuwamy połowę mięczaków z muszli, usuwamy nieotwarte i filtrujemy płyn do gotowania, umieszczając gazę na sicie ułożonym na misce. 

Dobrze myjemy mule i otwieramy je tym samym systemem co małże – w zakrytej patelni, z natką pietruszki i 1 ząbkiem czosnku. Usuwamy połowę mięczaki z muszli, usuwamy nieotwarte i filtrujemy płyn od gotowania. Zostawiamy trochę muszli,  aby udekorować na koniec dania. 

Gotowanie musi być bardzo szybkie, w przeciwnym razie mięczaki staną się twarde i gąbczaste. 

Na dużej patelni rumienimy ząbek czosnku z oliwą i ostrą papryczką. Po kilku minutach dodajemy pomidory pokrojone w kawałki i gotujemy wszystko kilka minut na wysokim ogniu. Kiedy pomidory lekko skurczą się, dodajemy owoce morza, a kiedy zaczynają się przysmażać dodajemy szklankę przefiltrowanej wody z gotowania mięczaków oraz szklankę wina. 

Crostini:

Kroimy chleb na plasterki – niezbyt grube. W innej patelni podgrzewamy niewielką ilość oliwy, a gdy już mocno się podgrzeją, smażymy kromki chleba z obu stron. Gdy chleb jest gotowy, odsączamy go na papierze kuchennym. 

Kompozycja dania i podanie:

Umieszczamy owoce morza w dużej misce z sosem, dodajemy plasterki chleba, posypując całość posiekaną natką pietruszki. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra