Krem z mango:
Mango blendujemy razem z cukrem, sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatołową aż masa będzie gładka. Dodajemy żółtka i blendujemy do połączenia się składników. Przekładamy krem do garnuszka i gotujemy delikatnie aż krem zagęści konsystencję. Zmniejszamy ogień, mieszając krem od czasu do czasu. Gdy pojawią się duże bąble (krem osiągnie temperaturę ok. 75 st.C) ściągamy do z gazu, przekładamy do środka masło i mieszamy całość, aż krem będzie gładki. Zostawiamy na boku, aż osiągnie temperaturę pokojową, a następnie przekładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny przed użyciem.
Sposób przygotowania ciasta na pączki:
Mieszamy razem drożdże i mleko w dużej misce. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodajemy mąkę, cukier, sól i jajka. Mieszamy całość, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy używamy miksera, hak nastawiamy na najniższą prędkość i ugniatamy ok. 5 minut.
Mieszając ciasto dodajemy kawałki masła i łączymy całość. Gdy wszystkie składniki się połączą, ugniatamy ciasto – ok. 3 minut mikserem lub ręcznie ok. 6 minut. Ciasto wciąż będzie lekko lepiące. Umieszczamy je w czystej misce, zakrywamy i pozostawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Gdy ciasto podrośnie, wyciągamy je delikatnie z miski i przekładamy na blat oprószony mąką. Wałkujemy ciasto, aż będzie miało grubość ok. 0,8 cm.
Używając szklanki lub okrągłej foremki do ciastek, wykrajamy pączki i kładziemy na pergaminowym papierze do pieczenia. Zostawiamy pączki na ok. 1 godzinę aby delikatnie porosły.
Następnie przygotowujemy cukier waniliowy. Przecinamy laski wanilii wzdłuż i nożem wyskrobujemy nasiona. Przekładamy je do miski z cukrem i rękoma mieszamy całość aż się połączą.
W garnku rozgrzewamy olej do 180 st. C i wrzucamy kilka pączków na raz. Smażymy przez około minutę, następnie obracamy i smażymy kolejną minutę. Pączki powinny być złociste. Przekładamy gotowe na ręcznik papierowy i gdy są jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze waniliowym.
Gd skończymy smażyć pączki, napełnij worek cukierniczy kremem z mango i wypełnij środek pączka.