• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Pączki z mango

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Na ciasto

  • 8 g suszonych drożdży
  • 145 g ciepłego mleka
  • 500 g mąki
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • olej do smażenia
  • 200 g cukru
  • 2 laski wanilii

Krem z mango

  • 500 g obranych mango
  • 30 g cukru
  • 40 g soku z cytryny
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa
  • 9 jajek
  • 120 g masła

Krem z mango:

Mango blendujemy razem z cukrem, sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatołową aż masa będzie gładka. Dodajemy żółtka i blendujemy do połączenia się składników. Przekładamy krem do garnuszka i gotujemy delikatnie aż krem zagęści konsystencję. Zmniejszamy ogień, mieszając krem od czasu do czasu. Gdy pojawią się duże bąble (krem osiągnie temperaturę ok. 75 st.C) ściągamy do z gazu, przekładamy do środka masło i mieszamy całość, aż krem będzie gładki. Zostawiamy na boku, aż osiągnie temperaturę pokojową, a następnie przekładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny przed użyciem.

Sposób przygotowania ciasta na pączki:

Mieszamy razem drożdże i mleko w dużej misce. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodajemy mąkę, cukier, sól i jajka. Mieszamy całość, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy używamy miksera, hak nastawiamy na najniższą prędkość i ugniatamy ok. 5 minut.

Mieszając ciasto dodajemy kawałki masła i łączymy całość. Gdy wszystkie składniki się połączą, ugniatamy ciasto – ok. 3 minut mikserem lub ręcznie ok. 6 minut. Ciasto wciąż będzie lekko lepiące. Umieszczamy je w czystej misce, zakrywamy i pozostawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

Gdy ciasto podrośnie, wyciągamy je delikatnie z miski i przekładamy na blat oprószony mąką. Wałkujemy ciasto, aż będzie miało grubość ok. 0,8 cm.

Używając szklanki lub okrągłej foremki do ciastek, wykrajamy pączki i kładziemy na pergaminowym papierze do pieczenia. Zostawiamy pączki na ok. 1 godzinę aby delikatnie porosły.

Następnie przygotowujemy cukier waniliowy. Przecinamy laski wanilii wzdłuż i nożem wyskrobujemy nasiona. Przekładamy je do miski z cukrem i rękoma mieszamy całość aż się połączą.

W garnku rozgrzewamy olej do 180 st. C i wrzucamy kilka pączków na raz. Smażymy przez około minutę, następnie obracamy i smażymy kolejną minutę. Pączki powinny być złociste. Przekładamy gotowe na ręcznik papierowy i gdy są jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze waniliowym.

Gd skończymy smażyć pączki, napełnij worek cukierniczy kremem z mango i wypełnij środek pączka.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra